Marmelada de dovleac - Retete de Gem si Dulceata

Marmelada de dovleac - Retete de Gem si Dulceata



Ingrediente 
Marmelada de dovleac

1600 gr dovleac copt
350 gr zahar
200 ml suc portocale
sucul de la 1/2 lamaie
Optional, puteti adauga scortisoara, 5 arome chinezesti, cardamom sau 1 lingurita ghimbir dat pe razatoare

Preparare 
Marmelada de dovleac

  1. Se coace dovleacul urmand instructiunile de aici (adaugati sare doar daca doriti) Eu pentru aceasta tura am copt 1/2 dovleac mare cu coaja gri-verzui.
  2. Se lasa sa se racoreasca, apoi se ia toata pulpa de pe coaja si se cantareste. Eu am avut 1,6 kg pulpa coapta. Se pune in robotul de bucatarie.
  3. Se pune zaharul (calculati cam 22 gr zahar la fiecare 100 gr pulpa de dovleac; puteti pune mai mult daca vi se pare ca dovleacul nu e dulce). Se adauga sucul de portocale (socotiti 1 portocala zemoasa la fiecare 500 gr pulpa de dovleac) si sucul de lamaie si se mixeaza timp de 1 minut, pana obtineti un piure super fin. Gustati si vedeti daca simtiti nevoia sa mai adaugati zahar.
  4. Se intinde piureul in tava adanca a cuptorului. Nivelati-l bine cu dosul unei linguri sa aveti un strat cat mai egal.
  5. Se da tava la 130C cu ventilator (sau 150C fara ventilator) si se lasa sa se coaca timp de 2.5 ore, amestecand la fiecare 30 minute (pe final puteti amesteca mai des, la 20 minute). Dupa fiecare amestecare aveti grija sa nivelati egal piureul.
  6. Stingeti focul si lasati tava cu marmelada in cuptor pana se raceste. 
  7. Daca doriti sa pastrati marmelada la frigider, o puneti in borcane sterilizate si infiletati bine capacele. Rezista mult la frigider... o sa va spun exact cat peste ceva timp, e primul an cand fac marmelada asta. 
    Daca doriti sa o pastrati mai mult, umpleti borcane sterilizate cu marmelada, infiletati capacele si apoi le fierbeti acoperite cu apa 30 minute (dunst umed); le puneti sub o plapuma sa se raceasca incet.

Am aplicat pe marmelada tehnica care a functionat foarte bine pentru pasta de ardei. A iesit grozava, nu foarte dulce, cu aroma intensificata de dovleac. De data asta nu am condimentat-o cu nimic, doar suc de portocale si lamaie am pus, fiindca voiam sa simt cum evolueaza gustul dovleacului pe parcursul celor 2 ore si jumatate, dar v-am trecut cateva arome potrivite.

1. Pasta de dovleac

2. Intindem pasta in tava

3. Dupa 1 ora

4. Dupa mai bine de 2 ore

5. Dupa ce s-a racit cuptorul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu